schutting geluidsdicht maken

Schutting Geluidsdicht Maken: Minder Herrie In Je Tuin?

Als je buiten in je tuin zit wil je natuurlijk lekker van de rust genieten. Maar wat als je langs een drukke weg woont of de kinderen van de buren constant herrie aan het maken zijn. Je schutting geluidsdicht maken is één van de dingen die je kunt doen om deze herrie te verminderen.

Waardoor krijg je geluidsoverlast in je tuin?

Er zijn verschillende factoren waardoor je je kunt storen aan geluid in de tuin. Denk aan constant voorbij rijdende auto’s als je aan een drukke weg woont. Of aan de waterval in de vijver van de buren die dag en nacht in het water klettert. Maar ook de kinderen van de buren kunnen een stoorfactor zijn als ze buitenspelen. Niet iedereen zal dit als storend ervaren en als het overlast ook niet de hele tijd is, dan kan er mee te leven zijn. Maar heb je er wel last van dan zijn er natuurlijk mogelijkheden om je schutting iets geluidsdempender te maken.

Schuttingen zijn vaak gemaakt van hout. De planken worden dan tegen elkaar aan geschroeft, of om en om tegen een dwarslat.

schutting voorbeeld
Voorbeeld van schutting met planken om en om.

Zoals je op de afbeelding hierboven ziet, is er ruimte tussen de planken. Hierdoor kan het geluid makkelijk er doorheen komen en hebben deze schuttingen niet zo’n hoge dempende werking. Hetzelfde geldt voor de schuttingen waar de planken tegen elkaar geschroeft zijn. Vaak zijn deze schuttingpanelen maar een enkele laag planken, waardoor er ook makkelijk geluid door kan, omdat hout niet een hele hoog geluidsisolatiewaarde heeft.

Rubberen matten tegen geluidsoverlast

Een optie die je kunt doen om je erfafscheiding geluidswerend te maken is om rubberen matten tegen of tussen je schutting te bevestigen. Rubber heeft een hele geluidsabsorberende werking. Het nadeel van rubber tegen je schutting schroeven is dat het er niet heel mooi uitziet. Maar dit zou je weer kunnen opfleuren door er planten voor te zetten.

Kokosmatten tegen geluidsoverlast

Een andere optie voor een geluidswerende schutting is om deze te maken van kokos. Dit kan om twee manieren: Of van kokosmatten, of van kokosschillen. Kokos heeft net als rubber een hoge geluidsabsorberende werking. Hierdoor wordt het geluid van bijvoorbeeld een drukke weg al bij de schutting gedeeltelijk tegengehouden. Het voordeel van kokos is dat het er ook nog mooi en natuurlijk uitziet.

Kokosschillen
Kokosmatten

De kokosmatten zijn gemaakt van kokosvezels. Hier zijn lange dikke draden van gemaakt en tegen elkaar aan bevestigd. Achter de kokosmat zit een isolatieplaat voor extra geluidsdemping. En aan de achterkant zitten dezelfde kokos draden als aan de voorkant. Ze zorgen voor een geluidsreductie van 30 dB. En als je weet dat bij een afname van 6 dB het geluid in je tuin al halveert, dan kun je wel voorstellen hoe goed dit werkt.

De kokoschillen zijn iets minder geluidsabsorberend als de kokosmatten. Dit komt vooral omdat er ruimte tussen de schillen zit en er geen isolerende plaat tussen zit.

Het leuke van deze kokos schuttingen is dat je er makkelijk een klimop of andere plant tegenaan kunt laten groeien om de schutting nog leuker aan te kleden.

Planten tegen geluidsoverlast in tuin

In plaats van een houten of betonnen schutting kun je natuurlijk ook van planten een schutting maken. Of planten voor je huidige schutting zetten om de geluidsdemping te verbeteren. Planten hebben niet zo’n goede geluidsdempende werking als de opties hierboven beschreven, maar je kunt door een rij struiken voor je schutting te zetten wel degelijk je schutting geluidsdicht maken.

Beste manier om schutting geluidsdicht maken

Het is moeilijk om te zeggen wat nu de beste manier is om je schutting geluidsdicht te maken. Het heeft ook met budget te maken. De kokosmatten of kokosschillen zijn een stuk duurder in de aanschaf dan een simpele rubberen mat. Nadeel daarvan is weer dat het er vaak niet uitziet.

Beste optie wat ons betreft is eerder een combinatie van dingen te doen. Dus maak een rubbermat, of misschien wel rubberen tegels in een leuk patroon, tegen de schutting en zet er een klimop of zo tegen. Dan heb je over een jaar een mooie groene geluidsdichte schutting.

Heb jij ervaring met een schutting geluidsdicht te maken? Laat hieronder dan een reactie achter.

13 reacties

 1. Om een schutting geluiddicht te maken terwijl de palen van de schutting aan mijn kant stonden, heb ik tussen de palen opgevuld met zakjes zand terwijl ik aan mijn kant horizontale planken op de palen aanbracht.

 2. Hoi Simon, op mijn voornemen om de binnenkant van mijn toekomstige schutting, dicht bij de weg, te vullen met zand (massa), ben ik benieuwd wat je resultaten zijn. Mijn schutting komt langs het trottoir en daarop aangrenzend een (Hoofd) straat van een dorp, waar redelijk wat verkeer voorbij komt. Bronzijde geluid, wilde ik de schutting behangen met rubberen matten. Afgewerkt het Hedera klimplant. Welk zand heb je gebruikt, hoe breed zandzakken & vooral: Hoeveel geluidsdemping cq reductie heb jij bereikt (zal je kunnen bereiken?)

 3. Hallo,
  Als ik een schutting zou bekleden met rubberen matten of tegels, hoe dik moet het rubber dan zijn om effect te sorteren?

  1. Hoi Mariette,
   ligt er een beetje aan hoe stevig je schutting is. Hoe dikker de matten hoe beter het effect. Maar je schutting moet het wel kunnen dragen.
   Groet, Frank

 4. hoi frank
  ben jij wel eens watervast steenwol tegengekomen? ik weet dat het geproduceerd wordt in denemarken en toegepast wordt in geluidswerende schuttingen (die zeer kostbaar zijn).

 5. Goedenavond,

  Met belangstelling las ik bovenstaande oplossingen om eventueel geluidsoverlast te reduceren in de tuin. Zelf hebben wij geluidsoverlast van de warmtepomp van onze achterbuurvrouw, die haar zwembad het gehele jaar verwarmd wilt hebben op 30 graden(vanaf oktober slapen wij inmiddels geen nacht meer goed en wij slapen beneden en voelen daardoor ook de trilling van de warmtepomp). Nu hebben wij een gezamenlijke schutting in de tuin met een tussenruimte van een paar centimeter tussen de planken. Helpt het ook om deze tussenruimte op te vullen met één van bovenstaande oplossingen, zodat het aangezicht toch zo kan blijven als dat het nu is?

  Alvast bedankt voor het meedenken.
  M.vr.gr., Jeannette

 6. Dag allemaal,
  Wij wonen aan een drukke weg en vooral de herrie in de tuin stoort ons. We hebben echter geen idee hoe we dat het slimste kunnen verminderen. Is het slim om een schutting te bouwen en zo ja waar, hoe hoog en van welk materiaal? Of kunnen we beter een schuurtje neerzetten en zo ja eveneens hoe hoog en van welk materiaal?
  Ik heb overal op internet gezocht naar een expert die ons ter plekke kan adviseren, maar ik kan niets vinden. Iemand een idee?

  1. Beste S.Birnie,
   Wij wonen ook aan een drukke (N-weg) en zoeken ook naar een oplossing voor het verminderen van het geluidsoverlast. Hebben jullie de oplossing al gevonden? of ook nog niet?.

   we zouden graag onze ervaringen willen delen.

   M vr gr Gerrit Hennen 0646705504

 7. Hi. Ik heb cocosmatten tussen de planken van mijn bestaande houten hekken geplaatst. Het werkt prima. De hekken hebben een standaard maat van 180 x 180 cm. Het geluid is geminimaliseerd. Maar om echt effectief alle geluid uit je tuin te weren zouden er nog halve hekken van 90 cm hoogte x 180 cm breedte op gezet moeten worden. Maar dan moeten mijn verikale palen vervangen worden door langere stevigere palen. Want het gewicht van hekken met cocosmatten er tussen is behoorlijk zwaar. En ik woon op veengrond dus dat moet ik eerst uitproberen.
  Maar aan iedereen die het tussen zijn bestaande hekken wil uitproberen.
  Het werkt. 👍🏻

 8. Beste S.Birnie,

  Wij wonen ook aan een drukke (N-weg) en zoeken ook naar een oplossing voor het verminderen van het geluidsoverlast. Hebben jullie de oplossing al gevonden? of ook nog niet?.

  we zouden graag onze ervaringen willen delen.

  M vr gr Gerrit Hennen 0646705504

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *