deur geluidsdicht maken

Deur Geluidsdicht Maken: 7 Dingen Die Je Kunt Doen

Wist je dat deuren de grootste bron van geluidsoverlast zijn? De meeste deuren zijn tegenwoordig hol, waardoor het geluid er op allerlei manier door kan. Dus dan kom je al snel op de vraag: Hoe kun je een deur geluidsdicht maken? Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt doen om een geluidsdichte deur te maken. Zelfs al doe je maar één of twee van deze dingen dan kan het al een groot verschil leveren. Sommige van de onderstaande punten zijn zelfs heel goedkoop en makkelijk om je deur isoleren tegen geluid!

1. Breng tochtstrips aan

Als het goed is heb je geen tochtstrips op je binnendeuren zitten, want dat zou betekenen dat het waait in je huis. Tochtstrips helpen niet alleen tegen de wind, maar ook tegen het geluid. Wat je dus kunt doen is zelfklevende tochtstrips kopen en deze in het deurframe plakken.

Het doel is om compressie te creëren tussen de deur en het deurframe. Dit zal het geluid beter tegenhouden.

2. Maak een deurveger onder je deur

Tochstrip helpen om de kleine openingen rondom je deur te dichten, maar de grootste spleet bij je deur zit aan de onderkant. Deze kan niet door een tochtstrip afgesloten worden, maar door een deurveger.

Dit eenvoudige product sluit de opening aan de onderkant tussen je deur en de vloer. Door deze spleet kan veel lawaai binnenkomen, en een deurveger verminderd de doorgang van het geluid.

Hoewel goedkope deurvegers vaak opmerkelijk goed werken, kun je toch betere resultaten halen met een iets meer geavanceerde deurveger. Deze heeft een veermechanisme die de gleuf onder je deur automatisch dicht als de deur dicht is. Als je de deur opent, gaat deze veger omhoog zodat je niet het sleepgeluid krijgt over de vloer.

3. Bekleed de deur met een isolerend deken

Een andere optie is om je holle deur met een isolerend deken te bekleden. Deze zware dekens absorberen veel geluid dankzijn het glasvezelpaneel waar ze van gemaakt zijn.

Dit middel werkt perfect, alleen kan het zijn dan het niet helemaal past bij het interieur van je kamer. Daarom raad ik aan deze te gebruiken in ruimtes waar het niet zoveel uitmaakt hoe deze eruit zien, zoals de zolder of de wasruimte.

Door stevige haken in je deur te schroeven, kun je dit probleem oplossen. Je kunt het isolerende deken dan van de deur afhalen zodra de ruimte er even netjes uit moet zien. Of juist andersom: Je hangt het deken alleen op als je een geluidsdichte deur wilt maken.

4. Breng geluidsisolerende schuimpanelen aan

Wil je geen geld uitgeven aan een toch vaak duur isolerend deken, dan kun je beter voor de betaalbare schuimpanelen gaan. Een pak van deze geluidsisolerende schuimpanelen is vaak redelijk geprijsd en helpt echt om het geluid tot op een zekere hoogte te minimaliseren.

Je huis zal dan niet bij VT-wonen komen, maar je kunt met sommige foam panelen wel leuke patronen maken om het er toch leuk uit te laten zien.

Om deze panelen op je deur te bevestigen zonder deze te beschadigen kun je het beste command bevestiginsstrips gebruiken. Deze zijn super eenvoudig te bevestigen en te verwijderen zonder dat ze je deur beschadigen.

5. Demp het geluid aan de andere kant van de deur

Een deuropening is eigenlijk gewoon een doorgang voor het geluid. Het is niet de bron van het geluid wat je hoort.

Je kunt dus veel dingen doen aan je deur om het geluid te dempen, maar het makkelijkste is toch om iets aan de bron van het geluid in de buurt van een deur te doen.

Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een tapijt voor je deur. Voetstappen over een harde vloer kunnen enorm veel geluidsoverlast geven. Door het plaatsen van een tapijt wordt dit enorm gedempt.

Het geluid buiten je deur wordt vaak weerkaatst door muren en plafonds. Wat je ook kunt doen is een kastje naast de deur te zetten of een boekenplank op te hangen in de buurt van de deuropening. Hierdoor zal het weerkaatsen minder worden en dus ook het geluidsoverlast minder.

6. Hang gordijnen voor je deur

In een slaapkamer wil je misschien de deur geluidsdicht maken om er beter door te slapen. Als je een lichte slaper bent, kun je veel last van elke vorm van geluid hebben. Gordijnen worden meestal voor ramen gebruikt, maar natuurlijk kun je ze ook voor een deur gebruiken.

Sommige geluidsisolerende gordijnen zullen veel geluid dempen wat door een deuropening komt.

Wat je moet doen is een gordijnrail boven je deuropening hangen. Je kunt de gordijnen dan net zoals bij je ramen gebruiken. Sluit ze om de deur te bedekken als je het geluid wilt dempen.

Een groot voordeel van deze zware gordijnen is dat ze niet alleen geluid tegen houden. Ook houden ze licht tegen en kunnen ze zelfs warmte vasthouden vanwege hun isolatie.

7. Koop een nieuwe deur

Dit is de duurste oplossing die je kunt doen, maar het zal zeker een groot verschil maken. De binnendeuren tegenwoordig zijn vaak hol. Dit betekent dat ze eerder het geluid versterken dan dempen.

Een massieve deur zal meer geluid absorberen en dus dempen in plaats van het door te laten als een deur die hol is. Het zal in het begin raar aanvoelen om zo’n zware deur te openen en sluiten, maar je zult meteen het isoleren van het geluid merken. Een nieuwe deur zal je tussen de €75,- en €400,- kunnen kosten.

Heb je hier het geld niet voor of wil je geen nieuwe deur kopen, dan kun je ook zelf meer massa en dikte aan je deur toevoegen. Dit doe je door bijvoorbeeld een houte plaat of een gipsplaat van dezelfde maat tegen de deur te bevestigen. Dit kan best een werk zijn en het ziet er misschien niet mooi uit, maar het toevoegen van meer gewicht en dikte aan je deur zal echt helpen om geluid te blokkeren en absorberen.

Conclusie deur geluidsdicht maken

Deuren zullen een zwak punt in je huis blijven als het gaat om geluidsisolatie. Gelukkig hebben we je een aantal opties gegeven om je deur minder een bron van geluidsproblemen te laten zijn.

Je kunt heel veel geld en tijd spenderen aan het geluidsdicht maken van je deur, maar het kan ook voor weinig geld en minimale inspanning.

Mijn advies is om één of twee van de bovenstaande tips door te voeren. Je kunt eerst een goedkopere en eenvoudigere tip proberen om te zien hoe deze werken. Als dit niet genoeg is kun je altijd nog een andere optie doen.

Het doen van alle zeven de tips zal niet nodig zijn.

Bijna iedereen kan er baat bij hebben om op zijn minst een paar van de opties te doen. In mijn ervaring kan het moeilijk zijn om te stoppen met isoleren als je eenmaal de voordelen van geluidsisolatie ondervindt.

Heb je ooit een deur geluidsdicht gemaakt? Of heb je nog andere tips?

8 reacties

  1. Ik heb vlokkenschuimplaten van de Gamma op de voordeur geplakt maar zodanig dat het net iets over de kier heen gaat. Werkt ongelofelijk goed. Eierschuim platen hebben maar 2dB demping en vlokkenschuim 20dB.

    1. Pur is poreus, net als dat eierschuim wat wordt aanbevolen, werkt dat net zo slecht. Massa houd geluid tegen. Iets wat naast het vlokkenschuim erg goed werkt is om tussen de deur en de vlokken een laag Bitumen op de deur te plakken. Dat spul weegt wel 5kg per m², dus houd er dan wel rekening mee dat je scharnieren en sponning het mogelijk niet leuk vinden.

  2. Zelf kies ik inderdaad voor de massieve multiplex deur! Misschien wat duurder, maar liever een €100 extra dan eeuwig gedoe met de buren.
    Het wordt een stomp kozijn, met compressiestrippen rondom. Ook op de vloer. Daar komt een drempel te liggen, gelijk met de sponning waar ook een strip opkomt.
    Er is nog de mogelijkheid om op de andere zijde van de deur een afdekstrip te plaatsen, die de deurnaad extra afdicht, soort lat of een variatie van een anti-inbraakstrip met een rubberen vullig die volledig afsluit. Aan de scharnier zijde dan zo’n soepel rubberen afdichting. Maar dat kan wat over the top zijn.

    Kozijn wordt een kleine uitdaging inderdaad. Het wordt even navragen bij een specialist of ik genoeg heb aan 4 zware scharnieren. Kozijn van vuren zal vlot ook maranti moeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *