raam geluidsdicht maken

Hoe Een Raam Geluidsdicht Maken?

Stel dat je thuis een geluidsstudio hebt, of je bent heel gevoelig voor geluid. Dan is een oplossing om minder geluid in je huis te krijgen een raam geluidsdicht maken. Ik zal enkele manieren die ik geprobeerd heb opsommen. Sommige van deze dingen werkte voor mij, sommige niet.

Waar je vooral rekening mee moet houden is dat dikke, dichte materialen ervoor zorgen dat er minder geluid door je ramen komen. Maar wat ook helpt zijn zachte meubelstukken, gordijnen en vloerkleden in de kamer te plaatsen. Deze kunnen de echo verminderen in een kamer en voor een gevoel van rust en stilte zorgen.

Stap 1: Kun je je raam dicht maken?

Het meest geluidsdichte raam krijg je als je het raam volledig dicht kunt maken. Hoe dikker de geluidsisolatie is hoe meer geluid het zal tegenhouden van het raam. Stel dat je het raam voor het licht nodig hebt, dan zal het wel iets moelijker zijn om een goede geluidsisolatie te krijgen, maar het is niet onmogelijk.

Veel mensen kopen van akoestische schuimpanelen (zoals je die kunt zien in een opnamestudio). Dit doen ze omdat deze goedkoop zijn en het er professioneel uit ziet. Deze schuimpanelen zijn echter voor het verminderen van echo in een ruimte. Niet voor het voorkomen dat er geluid binnenkomt.

Als je het raam dicht kunt maken, dan raad ik je aan om dikke geïsoleerde panelen te kopen. Dit zijn gewoon isolatieplaten die je zo strak mogelijk tegen het raam aan maakt. Deze platen kosten maar een paar tientjes en zullen een enorm verschil maken in de hoeveelheid geluid er door het raam komt. Ondanks dat het de meest effectieve manier is, is het nadeel hiervan is wel dat het er niet mooi uit ziet. Je zou dit door een gordijntje kunnen verbloemen.

Als je echt je raam nog meer geluidsdicht wilt hebben, dan kun je ook een stuk meer geld uitgeven aan een geluidsdicht deken van glasvezel kopen. Dit isoleert het geluid veel beter dan de isolatieplaten, maar het kost dan ook wel wat meer.

Stap 2: Kies shutters/rolgordijnen van dikke materialen

Shutters kunnen echt helpen om de echo in een kamer te verminderen en kunnen zelfs een kleine hoeveelheid geluid blokkeren. Ik zou deze shutters niet zo effectief inschatten als geluidsdempende gordijnen (deze worden later besproken), maar als je toch shutters of rolgordijnen nodig hebt, dan kunnen deze zeker het geluiddempende werking van je raam verbeteren.

Ik heb voor een rolgordijn bij bol.com gekozen voor mijn thuiskantoor en de babykamer. Het rolgordijn heeft zeker een verschil gemaakt in de geluidsdemping van de ramen, maar niet een hele grote.

Stap 3: Overweeg het raam te vervangen

Een andere optie is om het complete raam te vervangen. Dit is een hele dure oplossing die je ongeveer € 500,- tot € 1000,- zal kosten. Er zijn echter ook enkele super geluidsdichte ramen op de markt die je de beste geluidisolatie bieden. Maar dit is eigenlijk de XXL oplossing. Je besteedt super veel geld, maar het lost zeker je probleem op en het ziet er ook nog eens mooi uit.

Waar je op moet letten als je een compleet raam gaat vervangen is dat degene die het gaat vervangen alle randen en kieren rondom het kozijn helemaal afdicht. Als er barsten in de pur of kit zitten, kan er toch nog geluid doorkomen. Het raam kan dat wel het geluid goed dempen, maar als er een kier of scheur rondom zit komt hier toch relatief veel geluid door, want dan weer zonde is. Dus zorg ervoor dat alles goed is afgedicht rondom het kozijn om je raam geluidsdicht te maken.

Stap 4: Denk aan geluidsisolerende gordijnen

Geluidsisolerende gordijnen zijn niet 100% effectief, maar ze kunnen heel nuttig zijn om het geluid dat door het raam binnenkomt net iets te dempen. Omdat gordijnen er goed uitzien, is het meteen een upgrade van je kamer. Ook zal het, als je schuimpanelen in je raam hebt geplaatst, deze mooi afdekken.

Het grootste voordeel van geluidsdempende gordijnen is dat ze de echo in een kamer flink verminderen. Als je niet precies weet wat ik bedoel, denk dan aan het volgende: Stel je schreeuwt in een badkamer, dat klinkt dan enorm hard door de echo. Een badkamer is een ruimte met harde wanden en vloeren (vaak van tegels) die je schreeuw goed weerkaatsen en dus versterken. Schreeuw je op je slaapkamer, dan zal diezelfde schreeuw een stuk minder hard klinken omdat het geluid minder door bijvoorbeeld je bed en vloerbedekking weerkaatst wordt. Alle oplossingen die hierboven beschreven zijn, zijn ervoor om het geluid bij het raam tegen te houden. Dit gordijn zorgt voor de echo in een kamer minder wordt. Geluid dempen is de eerste stap in het geluidsdicht maken van een ruimte.

Houd er rekening mee dat geluiddempende gordijnen alleen effectief zijn als je meer panele pakt dan je eigenlijk nodig hebt, zodat ze het hele raamoppervlak en ook de stukken naar de muur bedekken. En ook van het plafond tot helemaal aan de vloer. Elke opening die je behoudt zal geluid doorlaten.

Hopelijk heb je iets aan mijn tips over hoe een raam geluidsdicht maken? Heb je nog andere tips, of heeft een tip hierboven je geholpen, laat het dan hieronder even weten.

14 reacties

 1. Er maakt maar één ding echt een groot verschil in geluidsisolatie, behalve dichtmetselen: Een voorzetraam. Het makkelijkste is meestal, om dit aan de binnenkant te doen. Dit kost je waarschijnlijk wel je vensterbank, want het werkt het beste als je een flinke ruimte (spouw) tussen de bestaande ruit en je voorzetraam maakt, bij voorkeur 15 cm of meer. Het maakt natuurlijk ook veel uit of je alleen een goedkoop kunststof voorzetraam van plexiglas neemt, of echt drielaags HR+++ glas, wat er ook in een speciale, optimaal geluidsdempende versie is (met geluidsdempende folie, extra brede interne spouw en of extra dik glas).

  Hou er wel rekening mee dat het weinig zin heeft te isoleren tegen geluid van buiten, als er alsnog geluid via andere ramen in andere kamers een paar meter verder binnen kan komen. Je zal die dan ook moeten geluids-isoleren. Ook via de trap kan het geluid vaak alsnog van een andere verdieping komen…

  Wil je niet heel je huis in één keer van voorzetramen voorzien, aangezien dat best een flink bedrag zal kosten en een hoop moeite kost, dan is het misschien een idee om het eerst bij wijze van test bij één kamer te doen en de deur ook te vervangen of met een serieuze plaat geluidsisolerend materiaal te bekleden van deurveger en tochtstrips te voorzien.

 2. Omdat ik aan een drukke straat woon, heb ik ook geregeld last van geluidsoverlast wanneer ik ’s avonds in mijn woonkamer zit. Ik ben dan ook benieuwd of het plaatsen van isolatieglas de oplossing zal zijn. Goed om te weten dat ik het geluid van buiten ook kan dempen middels rolgordijnen. Ik ga me in de opties verdiepen!

  1. Hoi Marie,
   Bedankt voor je bericht. Rolgordijnen is natuurlijk een optie, maar zoals ik vertel hierboven lost het maar een beetje het probleem op. Een raam vervangen met isolatieglas is vele malen beter, maar ook een duurdere optie. Maar goed dat je je verdiept in de opties, en hopelijk helpen de tips.

 3. Graag tip/ advies waar goede geluidsisolerende gordijnen te kopen.

  Gezien ander glas met geluidsisolerende laag geen effect heeft gegeven, want ‘t is ‘t zelfde gebleven als bij HR++ die we al hadden, ben ik bang dat we deze helemaal niet met folie geleverd hebben gekregen 😳

  Nu ben ik al ‘n hele tijd aan ‘t wikken en wegen om geluidsisolerende gordijn zou kunnen helpen tegen ‘t geruis wat ik elke dag van buiten hoor en vaak hoge en snerpende geluiden die van van ‘n containerterminal ‘n kilometer bij vandaan komt. Uiteraard heb ik gezocht op internet, maar weet gewoon niet welke echt zouden kunnen helpen en of ‘t ook met gewone zware (velours) gordijnen kan met ‘n laag voor verduistering er achter, zodat ‘t nog zwaarder wordt. Zal ‘t dan ‘t zelfde effect hebben of moet je echt speciale hebben en welke zijn dan echt goed? Ik durf ‘t niet zomaar te proberen want gordijnen kosten voor ‘n breedte van 4m tussen de 500,- en 800,- als ‘t dan niet helpt, is ‘t net zo zonde als de uitgave van ‘t glas.

  Ik hoor ‘t héél graag als iemand dit weet, want ‘t is sinds ik verhuisd ben, 3 jaar heel vervelend om zo (soms gekmakend) en te vroeg wakker te worden.

  Mvg Renée

  1. Beste Renée, heb jij inmiddels een keuze voor (geluidswerende) gordijnen gemaakt? Ik vraag me momenteel namelijk precies hetzelfde af. Ik heb geluidswerende gordijnen gevonden op Moondreamwebstore.nl maar bij een grote raampartij kosten deze gordijnen behoorlijk wat. Ik vraag me af of dit heel veel beter is dan gewone veloursgordijnen met voering. Weet iemand hier wat van af? Met vriendelijke groet, Simone

 4. Bedankt voor het delen van dit handige artikel over ramen geluidsdicht maken. Ik heb namelijk veel last van het verkeer, omdat ik aan een drukke weg woon. Ik denk er ook over na om mijn ruiten te vervangen. Een dure optie, maar op lange termijn wel de beste wellicht.

 5. Ik woon in een huurwoning en toen de keuze kwam om dubbel glas te plaatsen heb ik dat gedaan, omdat ik dacht dat dit tot vermindering van het geluid zou leiden. helaas. huurverhoging gekregen en het geluid is juist meer geworden. ik snap er niks van. het is niet duidelijk of er door de ruiten zelf meer geluid komt of er langs, dat valt niet te horen. ik word er wel gek van.

 6. Wij wonen 3 meter van een verbindingsweg, het geluid van de auto’s komt gewoon door de spleet van onze deur .. En boven horen we het ook enorm. Wat zou helpen? Wij hebben nu dikke gordijnen besteld die er dan over komen (hopelijk helpt dit) Beneden.. boven mss een dubbele wand laten zetten ? Zij dit helpen? En zouden we benede dan ook Nog eens rolluiken hangen?
  Grtjs

 7. Waarom zegt niemand dat je ook 2 x 10 mm plexi glas kan kopen, en dit langs de binnenkant kan plaatsen, en afkitten. Dit heeft hetzelfde geluidsreductie als vroeger in bankkantoren. En best tussen het buitenraam, en di binnen plexi glass opstelling, langs de muren zachte mousse plaatsen , die het geluid kan absorberen tussen het raam, en de plexi glass opstelling. Natuurlijk afhankelijk van de grote van het raam. Maar een 10 mm opstelling zal ook al heel veel oplossen, met een spouw van 10 cm , en mousse langs de kanten.

 8. Hoi dank voor het artikel! Kun je aangeven waar je een ‘geluidsdicht deken van glasvezel’ kunt kopen, en hoe je dat precies moet plaatsen om een raam geluidsdicht te maken? Ik woon langs een drukke weg en heb er erg veel last van.. Ik heb dubbel glas en lange gordijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *