slaapkamer geluidsdicht maken

Hoe een slaapkamer geluidsdicht maken in 7 stappen (+1 extra tip)

Geluidsoverlast is echt super vervelend maar totale geluidsisolatie is super duur. Rust is echt belangrijk voor mij, vooral in bepaalde kamers van mijn huis. En omdat ik niet een heel veel geld wilde spenderen aan een grote verbouwing, besloot ik voor de doe-het-zelf manier te gaan op de vraag hoe mijn slaapkamer geluidsdicht maken.

In mijn slaapkamer wil ik lawaai van buiten ook daar houden om de slaapkwaliteit te verbeteren. Ook wil ik ervoor zorgen dat privé geluiden niet eenvoudig door het hele huis te horen zijn.

Mijn oplossing is niet perfect, maar ik wilde geen duizenden euros uitgeven. Dit zijn de 7 stappen die ik gedaan heb, welke hebben geresulteerd in een zeer degelijk geluiddichte kamer.

Los lijken sommige van deze stappen geen groot verschil te maken, maar alles bij elkaar werkt het voor mij. Mijn kamer is niet 100% geluiddicht, maar het is een stuk rustiger dan vroeger.

Het beste was dat dit proces efficiënt en kosteneffectief was.

1. Installeer een deurveger en gebruik tochtstrippen

In dit hele proces van geluidsisolatie ontdekte ik dat de deur van je slaapkamer een belangrijke manier is om geluid binnen en buiten te laten komen. Daarom is de deur misschien wel de belangrijkste stap voor het geluidsdicht van je slaapkamer maken.

Een deur heeft enkele spleten waar lucht (en dus geluidsgolven) gemakkelijk doorheen kunnen komen.

Het eerste wat ik deed was een goede deurvegers installeren.

Deze zijn echt goedkoop en ze doen het redelijk goed. Het is echt eenvoudig te installeren en het lijkt super duurzaam.

Ik heb ook een tochtstrip rond de omtrek van de deur aangebracht om te voorkomen hier geluid door komt.

2. Voeg wat massa toe aan de deur

Ik focus me nu echt even op de deur omdat dat voor mij de grootste bron van geluidsoverlast was. Als je je meer zorgen maakt over geluid van boven, onder of buiten dan is deze stap niet zo belangrijk.

Maar voor veel mensen zal het geluidsdicht maken van de deur een groot verschil maken. Voor mij wel in ieder geval.

Het beste wat je kunt doen is uw deur helemaal vervangen door een massief houten deur. De kans is groot dat je slaapkamerdeur niet massief is en eerder een holle kern heeft.

Als je in een ouder huis woont en al een stevige deur hebt, dan heb je geluk!

Een massief houten deur kost ten minste € 200,-. Ik wilde dat niet uitgeven omdat ik ook op andere plekken in de kamer geluidsisolatie wilde aanbrengen.

Als je geen massieve deur hebt of niet kunt betalen, zijn er dingen die je kunt doen om wat massa toe te voegen aan je deur. Het ziet er misschien niet mooi uit, maar je kunt een gipsplaat of MDF-plaat tegen de deur maken.

Dit voegt wat gewicht en dikte toe en dat kan echt helpen bij het verminderen van geluidslekken.

Een andere optie is een paneel van glasvezel of een verzwaarde deken. Maar voor mij was het makkelijker om een ​​goedkoop en makkelijk te installeren MDF-plaat op te hangen.

3. Sluit de ramen

Ik had nog wat van de tochtstrips van de deur over, dus ik gebruikte deze bij het raam.

Hoewel er geen echte gleuven zijn die lucht van buiten naar binnen laten stromen, wilde ik deze extra stap zetten. Heeft deze stap echt een verschil gemaakt?

Ik weet het niet zeker, maar het gaf me het gevoel dat ik iets aan het bereiken was.

Als je een soort tocht rond je ramen ziet binnenkomen, zal deze stap super belangrijk zijn.

Als er zelfs maar een klein beetje lucht binnenkomt, komt er ook geluid binnen. Tochtstrippen zal dat geluid tegenhouden en als een bonus zal het die vervelende tocht laten verdwijnen!

4. Investeer in goede gordijnen met geluidsisolatie

Ik heb me nooit zo druk gemaakt over hoe mijn slaapkamer eruit ziet, dus ik heb nooit gordijnen gehad, alleen simpele rolgordijnen. Maar het ophangen van verduisterende gordijnen die zowel licht als geluid blokkeren, heeft mijn ogen echt geopend.

Ik vermoed dat ik me niet realiseerde hoeveel licht mijn slaap beïnvloedde. Deze gordijnen zijn geweldig, niet alleen voor het blokkeren van licht, ze bieden ook behoorlijk goede geluidsisolatie.

Vroeger werd ik elke ochtend wakker als de vogeltjes begonnen te fluiten, maar nu slaap ik er doorheen.

Heb je een iets groter budget, kun je ook rolluiken nemen.

5. Hang schuimpanelen op

Hoewel de slaapkamer er door de gordijnen echt veel beter uit ging zien, brengt deze stap de sfeer in je slaapkamer weer naar beneden. Het ophangen van akoestisch schuim op de muren in mijn slaapkamer creëerde meer een opnamestudio dan je misschien wilt.

Dat gezegd hebbende, ik weet dat het mogelijk is om akoestisch schuim op een meer artistieke manier te gebruiken om echt wat stijl toe te voegen, maar ik ben gewoon niet zo getalenteerd. Je kunt met dit materiaal spelen met kleuren, patronen en vormen.

Ik ben niet zo creatief en ik wilde niet zoveel moeite doen, maar ik beloof dat het kan worden gedaan. Je kunt Pinterest bekijken voor inspiratie en lay-out / ontwerpideeën.

Akoestisch schuim werkt niet echt goed in het blokkeren van het binnendringen van geluid. In plaats daarvan gaat het bij deze stap meer om het absorberen van geluid zodat het niet naar buiten gaat.

Dit is geweldig als u naar muziek wilt luisteren of naar tv wilt kijken met een gezond volume terwijl anderen in het huis proberen te slapen.

Het is ook redelijk goed om bepaalde privégeluiden in de slaapkamer te houden, als je begrijpt wat ik bedoel.

6. Hang wat kunst op

Om het aanzicht van mijn akoestische schuimpanelen te verbeteren, heb ik ook geïnvesteerd in een aantal mooie, maar relatief goedkope kunstwerken. De schuimpanelen heb ik op maat gesneden in in de holle achterkant van een canvasdoek geplaatst.

Dit helpt om je slaapkamer meer geluidsdicht te maken en het is ook heel mooi om naar te kijken.

7. Overweeg het plafond of de vloer (of allebei!)

Inmiddels hebben we de meeste probleemgebieden behandeld, maar hoe zit het met het plafond en de vloer?

Afhankelijk van waar je woont, kan een van deze of beide een belangrijke bron van geluidsoverlast zijn. Als je veel geluid hoort van boven je, wil je iets doen met het plafond.

Je kunt er wat akoestische schuimplaten toevoegen die waarschijnlijk tot op zekere hoogte zullen helpen.

Als u bereid bent om de investering te doen, zijn plafondtegels vrij effectief. Ik vind dat ze er ook best cool uitzien.

Als je weet dat het geluid uit je slaapkamer gemakkelijk naar de vloer onder je lekt, wil je iets aan de vloer doen.

Als je vloer geen vloerbedekking hebt, is het leggen van een groot dik tapijt een goede optie.

Dit is ook een andere manier om stijl en persoonlijkheid toe te voegen aan je slaapkamer. Door het kleed op een laag vinyl met geluidsdemping te leggen, wordt het geluid nog verder gedempt.

Conclusie slaapkamer geluidsdicht maken

Door deze 7 stappen te volgen, was ik in staat om mijn slaapkamer te veranderen van rumoerige kamer naar een oase van rust. Is het 100% geluiddicht? Nee, maar het verschil is genoeg voor mij.

Zonder helemaal gek te worden of mijn spaarrekening leeg te trekken, was ik in staat om dit gedaan te krijgen in een weekend. Nu is het veel gemakkelijker geworden om te slapen, te lezen, te ontspannen en alle andere dingen te doen die ik graag doe in mijn slaapkamer! Ik hoor nog steeds dingen van buiten mijn kamer, maar het is aanzienlijk minder dan vroeger, dus is het lang niet zo storend.

Bovendien kun je me nu bijna niet meer horen van de rest van het huis.

Waar ik het meest van geleerd heb dit hele project was dat ik me per ongeluk realiseerde hoeveel lichtvervuiling me ook beïnvloedde. Investeren in verduisterende gordijnen was een enorm verschil voor mijn gezondheid en geluk. Ik kon ook mijn slaapkamer er wat gezelliger uit laten zien, door de gordijnen en wat strategisch geplaatste, maar mooie kunst.

Bonusstap

Mijn bonusstap is dit: je moet op een bepaald moment stoppen. Zodra je begint met het toevoegen van geluidsisolerende elementen, begin je opgewonden te raken en wil je blijven werken om gestaag te verbeteren.

Dat is tot op zekere hoogte geweldig, maar ik denk dat je gemakkelijk een beetje gek kunt worden als je uiteindelijk niet stopt wanneer het “goed genoeg” is. Voor sommigen van jullie weet ik dat deze stap de moeilijkste zal zijn.

Maar goed, als je doorgaat en suggesties voor me hebt die gemakkelijk te implementeren zijn en niet schandalig duur zijn, hoor ik ze graag! Deel alstublieft wat je hebt gedaan en hoe goed het werkt.

Ik zou ook graag zien met welke creatieve tegelspatronen en ontwerpen van akoestisch schuim je komt. In de tussentijd geniet ik van een dutje in mijn donkere en stille slaapkamer. Succes met je slaapkamer geluidsdicht maken.

9 reacties

  1. Hoi Elza,
   het zijn van die dikkere geluidsisolerende en verduisterende gordijnen. Ik kan helaas geen site online vinden die ze verkoopt. Anders had ik de link wel online gezet. Laat je informeren bij een interieurwinkel. Zij kunnen je hier goed mee helpen.

   Groetjes, Frank

 1. beste welke schuimpanelen heeft u gekocht en zijn deze ook zo effectief? Ik had namelijk wat opzoekwerk al gedaan en sommigen zeggen dat simpele schuimpanelen wel veel geluid in de ruimte houden en andere niet. Wat is uw ervaring?

  1. Beste Maxim,

   Voor mij hielp het omdat het geluid ook echt door de muur kwam. Dus daar zul je goed naar moeten kijken waar het geluid door komt. Is het de muur? Of door een deur of raam. Dan hebben schuimpanelen niet heel veel zin.

   Groet, Frank

 2. Hoe zit het met de lucht verversing op je slaapkamer nu je alle gaten en kieren heb dichtgeplakt met tochtstrip?
  Lijkt me niet lekker slapen na verloop van tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *